Home > Fotografi > Tentang Dslr

Tentang Dslr

Petikan dari forum BDN
Komen Serra :
kelebihan utama 18-200mm ialah julat zoom dia luas yg mana boleh meliputi beberapa lens. guna satu lens aje boleh cover 18-200mm bermakna x yah tukar lens dan jimat ruang beg.

kelemahan dia
1. aperture tak leh bukak besar ie slow lens. lens bagus biasanya at f2.8 and below.
2. image quality tak sebagus 17-24 atau 50. detail dan contrast kurang tepat.
3. side effect yg biasa dapat kat lens murah- vignette, edge blur, chromatic aberration, slow AF, flare etc.

ramai orang x beli superzoom sebab kualiti imej tu tak mencukupi piawai peribadi masing2. personally aku pun lagi suka ada beberapa lens drp 1 superzoom atas faktor2 di atas.

focal length (18-200mm, 50mm etc) tu baru satu aspek dlm lens. banyak lagi aspek lain yg perlu di ambil kira- widest aperture, AF drive, closest focusing distance, ED element, MTF value (sharpness and contrast), colour bias, weatherseal, berat, ergonomics, harga, QA issue, edge-edge sharpness etc.

kebanyakan zoom yg lebih drp 3x biasanya mengalami beberapa kecacatan optik seperti complex distortion dan cuma dapat edge-to-edge sharpness hanya pada julat aperture tertentu (biasanya 2-3 stop drpd widest value). 18-200 tu dah lebih 10x, jadi dia punya cacat tu boleh bayangkan la camne.

lagi pun zoom ni biasanya soft bila kat widest focal length.

Ekzos Pipe :
Kalau kawin la, nak sedap especially indoor main wide la lawa, eg. 12-24mm, flash ble cover walaupun f3.5-4.5/5.6 punya lense. Kalau tak nak wide pun ramai pakai skrg ni 17/18-50mm f2.8.

Satu lagi kalau indoor nak main zoom2 jauh ni eg. kawin dalam dewan, flash mana sampai 200mm. So nak taknak kena pakai F constant 2.8 eg. 70-200 f2.8, kalau 18-200mm punya lense, nak main indoor, 150mm je f5.6 dah, 200mm – f6.3, so gambar samada gelap or shutter slow sangat smpi gambar blur, even ada VR/IS pon…. melainkan guna D3/1D full frame yg ble pukul ISO3200 and above, near flawless noise, ok la kot, tapi chormatic/distort punya masalah lak timbul – lense tak blah.

bottom line – pakai dua lense utk 2 kegunaan la..

Serra :
50mm memang ultimate la hahaha. ha, cuba la try pakai 50mm ambik kenduri, memang best. adik ipar aku bertunang baru ni aku pakai 50mm.tapi banyak gak benda yg 50mm x leh buat. tukar2 lens ni memang adat la bila pakai dslr. kalau malas tukar lens, guna la 2-3 body atau prosumer je terus.

keyser soze:

aku baru je buat beberapa job wedding sejak main camera ni dan ke SEMUA gambar aku amik pakai lens 50mm 1.8 sebab job wedding aku semua pakai 2 fotografer.. sorang lagi cover 18-135mm lens.. kalau rasa leceh tukar lens guna la 2 kamera atau 2 fotografer.. tapi kalau wedding memang lens 50mm 1.8 is a MUST!

yg menariknya lens 50mm 1.8 nih selain aperture besar, dia buat kau lagi “rajin” bergerak sebab kau kena guna kaki untuk zoom.. orang kata zoom kaki.. haha

Ekzos Pipe:

50mm ni sedap dia tang f1.8 tuh, kalau bedal sampai f1.8, kat focus point kita tuh je sharp yg lelain blur dan bokeh terussssss.. so fokus pada subject akan lagi kuat.

Cuma satu kelemahan/challange utk org baru(at least for me la, org lain tak tau plak) guna silap sket je, subjek lari, tang sharp tuh dah pegi ke tmpt lain, benda nk highlight dah mula blur.

Serra:

betul kata ekzos, nak mahir 50mm ni memang susah but will be very rewarding.

yg dimaksudkan 1.8 pebende tu ialah aperture value, biasa juga dibubuh sebagai f1.8 atau notation sebetulnya f/1.8. nombor yg lagi kecil bermakna bukaan aperture lens tu lagi luas. actually nombor tu nisbah focal length to aperture diameter.

bila guna aperture luas, cahaya banyak masuk tetapi julat imej yg difokus jadi sempit. itu yg dapat background blur (bokeh).

lens yg widest aperture dia luas ni mahal, terutamanya telephoto.

Ekzos Pipe :

tambah sket, zoom lense mcm 17-50mm selalunya paling besar dia bagi pun f2.8 sama gak mcm telefoto 70-200mm pun f2.8 – tapi ini lense constant aperture, ble dpt f2.8 at every focal length.. so lense mcm ni mahal le gamaknya.

kalau kit lense selalunya mcm 18-55mm tuh f3.5-f5.6, aperture tak constant. satu lagi contoh 70-300 ni f4-f5.6, yg tak constant so aperture tak berapa besar ni dan aperture tak constant selalunya murah sket…

Categories: Fotografi
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: