Archive

Archive for March, 2010

Ku sedang belajar kamera itu

March 29, 2010 Leave a comment

TENTANG PENGGUNAAN LENS: Kamu tgk pada gambar tag di FP saya(http://djohnphoto.fotopages.com/), lens tu yang saya pakai iaitu fix lens 300mm

PENGGUNAAN APPERTURE & ISO: kebiasaan dalam keadaan lowlight f2.8 dan ISO 800, kalau lowlight lagi kena reducekan speed….mmg akan dpt slow shutter, penahanan nafas dan keteguhan stand pada lens mainkan peranan dan timing yang tepat juga amat penting dalam shooting indoor without flash…anda boleh mempraktikkannya!!

KETAJAMAN IMEJ: mcm biasa, fokusing jangan lari…jarak ukuran pada lens utk setkan fokusing distance juga penting dan kena ambil tahu…mcm penggunaan fixlens 300mm ni, DOF amat terhad untuk dapatkan pure sharp….so, setkan samada 3m atau 6m bergantung pada distance kita dgn stage serta ketangkasan kita utk shooting….

trylah…INSYA’ALLAH anda juga akan dapat benda yang sama saya buat….GOOD LUCK Bro….

Categories: Fotografi

Mat Som…Huhu…

March 23, 2010 2 comments

Sedang aku asyik dok refresh2 ulang dalam fesBuk tiba2 ada satu pikcas poster filem Mat Som yg sememangnya dah lama aku mencari vcdnya.Nak wat apa cari vcdnya? Oi!Aku nak tengokla.Sudah lama aku mencari.Dok terbelek2 kat kedai vcd mana tahu ada jumpa….tapi cari punya cari X berjumpa-jumpa jugak.

Ini pilem dipetik daripada kartun karya kartunis Datuk Lat.Aku memang suka cerita ni.Tetambah Imuda lak jadi Mat Somnya.Kalu X silap pilem ni dibuat hampir kelihatan sama seperti yg komik Lat garapkan tuh.Adui….tapi tula…tarikh tayangan di Colesium tu bertindih lak ngan ari aku nak ke Johor.Huhu…Bini aku nak pegi tengok dak Dana Bukit Tinggi tu kawin kat Pontian.Hadoiyai…X sukanya aku…..Hurmmm…..:(

Categories: Movie

Layan Arsenal semalam memang best

March 10, 2010 Leave a comment

Tanpa kapten Fabregas yang injured kira Xde hal nak melayan Porto di Emirates Stadium semalam.Menang 5-0 kira superb ar koz lawan diorang ni ikutkan rekod terdahulu dlm Champ League memang suka bagi masalah pada team EPL contoh sprti MU…hahaha

***Gambar semua dirembat dalam soccerdotnet

07/03/10-Ahad

March 6, 2010 Leave a comment

Huh!Semalam ingat nak leypark rumah je ngan janji pada Iezah Xmo gi mana2 kasi kemas rumah.Tup2 dalam jam 11tghr gitu abah calling suruh mai datang kenduri Pakcik Saad/jiran anak pompuan dia kawin.Jam 2pm gitu after solat Zohor terjahla ke sana.Wah!Besar gak majlis kenduri nih,kata aku dalam hati.Kami tambah makan nasi minyak 2kali…mungkin sedap @ mungkin lapor.Sesuda salam ngan Pakcik Saad ngan abah kami naik ke atas tinjau2 pula mak.Yg ada kat atas Syahir ngan iLah jer.iLah titon.Leypark jap borak2 ngan Syahir.Mamat tu memang serius nak beli kamera Dlsr.Tunggu punya tunggu mak X nek2 atas rumah jugak,kami pun minta diri nak pulang ke rumah.Turun2 nampak Elin,Mazni ngan mak dia.Mula2 cam malas nak sapa…last2 bila tuju ke kereta nampak diorang lalu ke arah itu jugak.Aku pun ucapla salam.Izah salam2 ngan diorang.Izah kata mak Elin nampak cam X sehat je.Betul…iya kukata,Nampak cam lain jer.Badan mak Elin nampak susut dan pertuturannya X selancar dolu.Nampak lemah jek.Singgah JJ penuhi hasrat mem.Aku X tahu nak cari pe kat C2.Tiada apa yg menareks.Balik umah ingat nak P Taman medan cari dvd baru.Huh,ujan lak.malaslah aku.Balik rumah le.malam Pidah sms ajak shot malam P’jaya.Aku kata yes jer.Mula2 cam janji kol 9.Aku Ok jek.Pastu 4ward ke kol 10.Ok gak.Last2 aku yg cam X larat nak gi.Mata dah ngantuks.So,terpaksa say sori lagi skali wat kedua somi istri i2.Ces!

Categories: Uncategorized