Home > Fotografi > Napie Moksin bercerita tentang PELANGGAN dan JURUGAMBAR

Napie Moksin bercerita tentang PELANGGAN dan JURUGAMBAR

http://www.facebook.com/note.php?note_id=152459081477715&id=98122402563

Yang ni pulak luahan lagi seorg jurugambar pro mengenai tajuk di atas

Sebahagian text tersebut :

Jurugambar

Fotografi dikenali antara hobi mahal.Jika dahulu tidak ramai yg berkemampuan memiliki DSLR tetapi dengan arus pembangunan digital yg pesat, kini semua orang mampu memilikinya.Malah pelajar universiti pun sudah ramai memilikinya.
Sejak empat ke lima tahun kebelakangan ini, gelombang industri fotografi negara semakin rancak.Alhamdulillah satu perkembangan yg memberangsangkan.Di dalam kerancakan itulah bukan sahaja saya,malah otai yg lebih lama dari saya pun sedar akan hal ini.Apa halnya tu?Fotografi Malaysia yg sedang di ambang kehancuran.Beberapa hari lalu,saya telah membaca blog seorang yg bukan jurugambar dan saya tertarik dengan apa yg telah ditulisnya ‘asal beli kamera je nak shoot model’.Jawapan saya senang je, ramai antara kita yg mudah terikut-ikut dengan trend terkini.Dan rasanya trend terikut-ikut ni biasa di Malaysia.Kalau orang buat itu,maka 1000 orang juga nak buat perkara yg sama.Bukan sahaja dlm fotografi tapi dalam apa saja bidang.Saban hari di facebook kita dapat lihat hampir setiap minggu ada saja outing shoot talent atau model baik di anjurkan oleh para MUA atau jurugambar.MUA x kisah la sebab mereka dapat practice skill dan marketing.Takkan nak suruh MUA makeupkan serangga pulak kan.Jarang-jarang anda lihat outing photojurnalism,landscape,architecture,street,sport,macro dan sebagainya.Sudah jauh berbeza ketika saya mula2 dalam fotografi dulu.Dulu kami,semua subjek belasah sebab nak dapatkan pengetahuan asas fotografi yg tak semuanya dpt diperolehi dari portrait atau model.Tapi skrg asal outing mesti model sahaja.Apa yg saya lihat selalunya hanya berbeza dari segi talent dan lokasi,tak lebih dari itu.Bila anda dh bermula dgn shoot model serta merta anda tidak mempunyai pengetahuan yg cukup.Anda tidak mempunyai pengetahuan tentang kombinasi human,alam dan asas komposisi fotografi.Selepas shoot upload gambar dan tag minta utk dikomen.Malah ada yg tag otai-otai jangankan dari Malaysia tapi juga dari Indonesia utk diminta komen tetapi adakah ada diantara mereka yg selalu komen atau paling banyak pun sekali dua.Tak pernah tanyakah pada diri kenapa otai-otai tak nak komen? Jika anda nak kata ‘Itulah tujuannya aku tag sebab nak minta komen dari otai mana yg boleh diperbaiki’.Bro..otai-otai banyak lagi urusan lain yg lebih penting dari nak komen gambar ‘nose bleeding’ ko tu atau komposisi dan lighting ko ntah kemana.Lepas tu mengata otai tu sombong tak nak komen.Jika betul2 nak komen set time utk jumpa otai tu duduk pekena teh tarik sambil sesi koyak gambar atau pun join lah workshop dia.Nak kata harga workshop mahal?Lagi mahal harga kamera ko tu.Sebenarnya taklah mahal hanya ko tu nak free je kan dan kedekut nak laburkan wang utk faedah ko di masa akan datang jgk.Lagipun tak semua ilmu itu harus diberi percuma.Tahun lepas ada seorang otai yg mmg sgt otai menganjurkan satu workshop strobist dgn harga hanya RM250 dan didapati peserta yg join adalah jurugambar yg dh 4-5 tahun dlm fotografi.Itu pun hanya dua orang.Hujung tahun lepas dua orang otai buat satu workshop dan saya hadir utk memberi sokongan.Terkejut saya bila 5-6 peserta juga ada yg sebaya usia dgn saya dlm fotografi yg join.Semua muka-muka lama walhal harga workshop tersebut hanyalah RM250.Bukan senang nak jadi senang.Nak ilmu ko yg kena datang pada guru.Nak seribu daya,taknak sejuta alasan ko..

Seperti biasa….utk cerita yg lanjut sila klik pada website d atas.tq

Categories: Fotografi
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: