Archive

Archive for the ‘Fotografi’ Category

Album kawin dak Tasek Putri Rawang da siap

October 14, 2014 Leave a comment
L & Y Photography

L & Y Photography

Pengantin pompuan (Masrina ZanudinSeptember 29 at 12:19am beri respon kat FB tag nama Lee·

Ahernye album kwen dh siap,tq abg Fazlee Fly,cntik sgt hihi….

Fazlee Fly and 40 others like this.

Ni antara komen2 kat FB

Norhidaya Zanudin Send.nk tengok hehe
September 29 at 12:42am · Like · 1

Masrina Zanudin Xlarat mok send byk2,kelak2 tggu ada msa lak kmk post k
September 29 at 12:44am · Like · 1

Norhidaya Zanudin Send slh 1 dr pic sy hahaha
September 29 at 12:45am · Like · 1

Masrina Zanudin Kelak lh,album dh smpn dh hihi
September 29 at 12:47am · Like · 1

Norhidaya Zanudin Ok i waithing hahaha
September 29 at 12:48am · Like · 2

Fazlee Fly Semoga terhibur
September 29 at 12:52am · Like · 2

Syeila Lyzwanaidiladha pic nya d maok nya tek.haha
September 29 at 1:16am · Like

Missz Shunshines cantikkkkk!!! nak tgk..hehe
September 29 at 7:06am · Like

Chee Jie Jie Is bestnya. erma dh dpt. pdhal kahwin bln 8.jie smpai sekarang tkdpt2 lg.
September 29 at 9:04am · Like

Masrina Zanudin Missz Shunshines nti rina post gmbr hihi
September 29 at 12:12pm · Like

Masrina Zanudin Chee Jie Jie Is tu la,bnde ni buat kjap je,xpe jie sbr..mntk je org tu,pkse kn..
September 29 at 12:14pm · Like

Chee Jie Jie Is sabar dr bln 4. kita je kna phm dia. tp dia tkpaham kita. baik tkpyh jd photographer.
September 29 at 12:26pm · Like

Masrina Zanudin Chee Jie Jie Is kan,tu bkn photographer nmenye,bajet2 je dye tu,pnah gak tgk org buat cm tu,smpai post dlm fb tag trs nme org tu,nk bg dye malu,kwn ttp kwn..org dh byr,selesai kn jela kn,lme tu tggu
September 29 at 12:37pm · Like

Chee Jie Jie Is tu la. nk kita paham dia. tp dia tkpaham kita. kita ni dh cukup paham dh duk sabar dr bln bpa lagi. alasan tk smpat. kalau tahu mcm ni mmg tkambik dia kd photographer. sedih sngt org ambk kesempatan atas kita.
September 29 at 1:27pm · Like

Masrina Zanudin Dh habaq dia ka blm,kata siap ujung bln ni..dh nk smpai hujung dh ni
September 29 at 1:32pm · Like

Chee Jie Jie Is dh. dia ckp rini br nk bwk p kl cuci. alahai. arini dh 29 ribulan. jnji hjg bln. esok hjg bln. mmg tk sempat la nk bg. dgn jie cuty raya haji lg. ritu mak dh dtg tkda album. ni blk kmpung pon tkda album lg. entah apa nk ckp dh pasni. serius tksngka la nasib mcm ni
September 29 at 1:35pm · Like

Masrina Zanudin Yaka,ala sdihnye..tu la,nk jgak tgk yg belah laki nye,syg tu lau xde..wat pnat posing2 ja,last2 org lak dok lmbt2 buat hurmm
September 29 at 1:50pm · Like

Chee Jie Jie Is tau tkpe. duit dh bg full. rasa mcm nyesal pulak ambik dia
September 29 at 4:11pm · Like

Advertisements
Categories: Fotografi Tags:

Light Painting / Light Trail

August 19, 2014 Leave a comment

Atikah Abdul Azis August 11 at 5:03pm **Salam boleh x ajar mcm mna nk amik gambar mcm ni?? Sy pkai model Nikon D5100 (soalan diajukan dlm Fb Bengkel fotografi)

   JAWAPAN MEREKA :

Zamri Arch lesson no 1- google light painting/ light trail.
setting – mode M (manual). shutter speed seslow mungkin/ikut berapa lama aksi yg kita nk buat tu….aperature/iso secukup rasa.guna tripod & remote trigger/ self timer …
Aidi Safuan Gerakkan bunga api tu sahaja.kalo bole tubuh badan lain selain tangan jgn digerakkan.kecuali kalau nak buat effect langsuir. 

Shahril Nizam lagi satu tips…make sure background anda dalam keadaan segelap yang mungkin untuk focus cahaya pada bunga api…give a try…..gunakan lampu suluh yang paling senang dan lakukan dalam bilik yang amat gelap…anda akan dapat hasilnya….ahaks…insyallah

Muhammad Fairuz x semestinya perlu bilik atau kawasan yg keadaan segelap yg mungkin.. mcm kat gambar atas, keadaan sudah cukup.. hanya perlu pengemasan dari segi kawalan kamera.

 

Categories: Fotografi

5 Tricks You Never Though Of For Better photos

July 30, 2014 Leave a comment

With the easy availability of good quality digital cameras, it has become very easy to take great photos and with a little of recent novelties, we have selfie cameras and action cameras altogether. However, many people almost always miss these simple tricks to taking great photos, especially those of people. Try these 5 simple tricks and you can dramatically improve the quality of the pictures you take. Here are some of the tips:

Step 1 : Hold Camera Vertically

Common sense? Yes it is! But most people have the tendency to hold their camera in a horizontal position which normally just ends up with boring old horizontal photos. Holding it vertically is how you are supposed to, but only while taking landscape pictures that you hold your camera horizontally. However, at times you will find some landscape shots look a whole lot better taken vertically! When you are capturing pictures of people, you need to turn your camera around so that your image can come in a portrait format and your subject can fit in the frame. However, you may use the landscape alignment when you need to capture the picture of a group of people.

Photos taken vertically vs horizontallyComparing Vertical Photos and Horizontal Photos. Which do you think works to your taste?

Step 2 : Get Closer !
If there is only a single subject, try to get as close as possible because you would want him/her to fill the frame. However, you must keep a distance of at least two meters from the subject. The Samsung NX Mini already got this covered since it is designed for close proximity shooting with their 9mm lens that will let you take almost everything you need at an arm’s length. Remember how they say an amazing photo tells a story? Yeah, with closer look of your subject will definitely make their facial expressions and emotions more prominent and definitely turn your photos into a story worth telling!

Photo taken close upPhoto taken close up

Photo taken slightly furtherPhoto taken slightly further away

Step 3 : Find A Plain Background.
You would take a much better picture if there is nothing in the background that can potentially distract your eye. While taking the pictures, try to have a plain background and focus completely on the subject. You can make use of the zoom feature in your camera to throw the background out of focus. In photography, these types of photos are called “isolates” and it is something worth trying out some time.

Photo taken with simple and plain backgrounds
Photo taken with simple and plain backgrounds, amazing isn’t it?

Step 4 : Watch Where The Sun Is
Watch where the sun is: Although the sun will light up your picture, you have to be very careful about how you position your camera because shadows can ruin the image. Try to find a shady place to take the snap such that the subjects as well as the background are not under direct sunlight. Thinking of taking photos filled with emotions? Try using the sun light during the evenings or early mornings, where it is still soft, your photos will definitely stand out and you will surely get lots of “Likes” on Facebook and Instagram.

Portrait photo taken in the golden hours
Portrait photo taken in the golden hours, look at how her emotions can be expressed so well here.

Another portrait photo taken in the golden hours
Another portrait photo taken in the golden hours, emotions can’t seem to hide themselves from the golden sun.

Step 5 : Below The Eye Line
This is something that you will gain expertise in over time, but make a conscious effort to position your camera this way initially. This is for the purpose of making your subjects look taller and make your photos have the large coverage feel giving a hint of sophistication

Photo taken from slightly below eye sight
Photo taken from slightly below eye sight, see the difference now?

With all these amazing tips, we bet you will be able to start taking jaw dropping photos simply with simple tricks that you don’t need further investments to get. You can print your photos online also with us if you would like to see your photos come to live.

Sumber : http://www.fotozzoom.com

Categories: Fotografi

Fungsi Jurofoto Kedua

April 8, 2014 Leave a comment

Fungsi Jurufoto Kedua… I respect them!
Bagi saya… mereka ni lah yang penting… and they can easily create a fantastic and memorable moments candidly!

TIPS FOTOGRAFI PERKAHWINAN.

10 SEBAB MENGAPA ANDA PERLU JURUFOTO KEDUA UNTUK MAJLIS ANDA DAN APAKAH FUNGSI MEREKA DI MAJLIS ANDA ?

1. Kehadiran jurufoto kedua akan memudahkan jurufoto utama anda memberi tumpuan 100% kepada anda.

2. Jurufoto kedua biasanya ditugaskan untuk mengambil foto tetamu, ahli keluarga yang “bertugas” dimajlis anda serta suasana majlis (khemah, dewan, kehadiran jemputan).

3. Jurufoto utama biasanya sukar mencari moment candid dan ini adalah salah satu kelebihan anda mempunyai jurufoto kedua.

4. Wujud 2 kamera atau 3 kamera beroperasi ketika majlis anda, ianya lebih baik dari 1 kamera. Maka lebih banyak gambar anda akan dapat. Backup kamera dapat membantu jika berlaku breakdown pada mana-mana salah satu kamera.

5. Jika jurufoto utama anda mempunyai masalah atau tiba-tiba tidak dapat bertugas di hadapan (sakit perut ke… emergency ke.. tiba-tiba pengsan ke…) anda masih ada harapan untuk bergambar dengan jurufoto kedua.

6. Kordinasi dan liputan majlis akan lebih lengkap dengan kehadiran 2 jurufoto. Tetapi jika terlalu ramai jurufoto yang anda hire, keadaan boleh jadi kucar kacir kerana di depan pelamin terlalu ramai jurufoto, anda sendiri tidak tahu yang mana hendak tengok. 2 jurufoto sudah memadai untuk majlis dirumah mahupun di dewan kecil/sederhana.

7. Jurufoto kedua boleh menjadi pembantu kepada anda ketika sesi outdoor (tolong bawa barang, pegangkan handphone, kasut, payung, beg tangan, bunga tangan) dan juga pembantu pencahayaan foto kepada jurufoto utama apabila diperlukan.

8. Sewaktu group photo, saat-saat ekspresi dan syot-syot “moment” dapat dilihat oleh jurufoto kedua dari kedudukan berbeza dari jurufoto utama, hasil foto yang tidak anda sedari ini biasanya kreatif dan sangat “owhh happynya, cutenyaa..” kerana ianya dari prespektif berbeza.

9. Jika majlis anda melibatkan VVIP atau VIP yang memerlukan protokol tinggi, pergerakan jurufoto kadangkala terbatas dan terhad, kehadiran jurufoto kedua lah yang dapat membantu jurufoto utama anda menambah bilangan foto.

10. Kadangkala hasil jurufoto kedua lebih natural berbanding jurufoto utama kerana ianya lari dari formal syot. Maknanya disini, jurufoto utama foto formal, jurufoto kedua foto unformal / santai.

NAMUN… berapakah kos untuk mengambil jurufoto kedua?

Kebiasaannya jurufoto perkahwinan akan mengenakan caj jurufoto kedua mengikut aturcara yang terlibat. Anggaran harganya adalah sekitar RM 400 hingga RM 800 per aturcara dan kadangkala lebih tinggi bergantung kepada tahap kemahiran (junior, senior) dan masa yang terlibat.

Ishh banyaknya ? RM 200 tak boleh ?
Jika 1 jurufoto tambahan hanya dibayar RM 200 bagi tempoh dua aturcara (nikah dan resepsi perempuan) iaitu pada kadar RM 100 per aturcara… tidak akan ada jurufoto yang mahu menjadi jurufoto kedua.

Adalah lebih baik mereka mengendalikan job sendiri berbanding menjadi jurufoto kedua yang perlu bertugas 1 hari / 2 hari selama 5 hingga ke 10 jam.

Jadi jika anda mahu menolak jurufoto kedua, sila fikirkan semula. Apa yang anda HIRE adalah kemahiran fotografi mereka, bukan KAMERA mereka. Bukanlah bermaksudnya disini 1 jurufoto itu tidak cukup tetapi jika anda mahu lebih BEST ikutlah pepatah ini “berdua lebih baik” 

Artikel oleh : Fotokahwin.com (Didiz Rushdi – photography trainer/tutor)
Untuk : Terengganu Wedding Photographer Directory
FB : www.facebook.com/twpdirectory

Categories: Fotografi

Post dr EddiePutera EP

November 7, 2012 Leave a comment

Siang tadi saya dapat satu panggilan dari seorang fotografer. Saya rasa mau share hasil perbualan kami. Katanya, apa komen saya tentang fotografer baru baru yang potong harga dan charge murah. Tak takut kah, kita hilang pelanggan.

Saya kata, ini free economy, siapa siapa sahaja boleh bukak kedai burger dan jual burger. Hanya perlu pergi supermarket, beli burger, beli roti, beli sayur dan kuali, dan sudah boleh jual. Berapa harga dia mau jual itu burger pun, dia punya suka sebab dia yang keluar modal. Kalau pelanggan suka, boleh beli dan makan. Sudah makan, kalau sedap, beli lagi, kalau tak sedap, ludah dalam longkang.

Mau jua servis gambar pun sama. Boleh beli camera, belajar guna camera dan terus bagi servis fotografi. Tiada siapa boleh larang. mau charge berapa pun, tak ada undang undang mau kasi saman.

Sebab dalam ekonomi kita, kita ada pilahan. Kita boleh pergi makan nasi ayam di hotel 6 bintang dengan harga RM40 atau makan nasi ayam kat kedai Mak Jah dengan harga RM4.Kalau semua nasi ayam dalam negara kita harga RM40, kesian sama adik adik kerja despatch tak mampu nak makan nasi ayam.

Kalau semua fotografer nak charge RM6000 untuk gambar wedding, kesian juga sama adik adik kerja jururawat yang nak kawin dan tak mampu ambil fotografer sebab dia hanya mampu bayar RM200.

Categories: Fotografi

Pesanan wat photographer baharu….

Dikongsi dari status Mahayudin Mohamad yang baru selesai cover Perdana Menteri di Bangi ‘jelajah janji ditepati’..

Nak tegur ramai jurufoto bukan media yang dok excited merakam gambar…

Pertama bab teknikal: engineer jepun buat flash untuk bila gelap, fill in pun bila gelap. bila tengah hari maka direct flash lah bila matahari dibelakang PM, tak perlu bounce flash ke langit . Kedua lens hood itu pun engineer jepun cipta bukan untuk suka suka..korang bayar jugak.. tapi pusing dan gunakan kehadapan lindungi lensa anda , bukan dikekalkan terbalik masa shooting… tapi apakan daya korang lagi hebat bergaya.

** Pesanan ini saya kongsi bertujuan untuk mengelakkan perkara begini berlaku lagi pada acara rasmi pada masa akan datang 🙂

Categories: Fotografi

#APAKAH HAK BAKAL PENGANTIN – 5

June 23, 2012 Leave a comment

Penggambaran TANPA PERANCANGAN

Berikut adalah antara ciri2 jurufoto yang tiada atau amat kurang pengalaman.

1. Pergerakkannya agak janggal seperti tidak tahu apakah yang
perlu dirakam.

2. Bertindak secara kelam-kabut, antaranya semasa rombongan
pengantin tiba dan di depan pelamin.

3. Lebih banyak duduk dari merakam gambar.

4. Sentiasa melihat preview belakang kamera setiap kali rakaman
dibuat.

5. Tidak peka dengan tetamu tiba, samaada saudara-mara,
kawan-kawan maupun VIP, yang perlu dirakam gambarnya.

6. Tidak mengambil tahu siapakah adik beradik serta kaum
keluarga pengantin.

7. Memakai pakaian yang tidak sesuai untuk bertugas di majlis
perkahwinan.

8. Perhubungan awam yang teruk, antaranya mengarah
menggunakan tangan tanpa bercakap dan muka yang tidak
“friendly”.

9. Menunggu arahan dari pengantin apa yang perlu dibuat.

Ianya amatlah berbeza jika melihat JURUFOTO yang MAHIR dan BERPENGALAMAN bertugas.

Mereka mempunyai konsep dan cara pengambaran yang teratur.
Kemampuanya mengendalikan suasana pengambaran agak menyerlah. Bersikap ramah serta tahu apa yang harus dirakamkan tanpa menunggu arahan.

Jadi kita boleh memilih JURUFOTO tidak dengan melihat gambar2 yang dihasilkan sahaja malah lihat jugak etika dan cara JURUFOTO bekerja. Dengan cara kerja yang teratur dan tersusun serta sentiasa bersedia di ketika saat-saat penting perlu dirakamkan, kita boleh mengagak gambar yang terhasil.

***dipetik dr sumber FPM

Categories: Fotografi