Archive

Archive for March, 2012

UCL : Arsenal 3 AC Milan 0(Menang tp tewas)

March 7, 2012 Leave a comment

Yeargh.Layan kul 4pagi tadi nengok player2 ArseNal bertungkus lumus nak jaringkan gol.Terkono kek San Siro 4-0 so jadinya masa tadi tercari2 gol memaksakan diri utk menang d Emirates pula.Uniknya dua2 pakai shirt Fly Emirates….beza pada kaler ajelah….3 gol pd separuh ms pertama telah menakjubkan aku adakah ArseNal akan mara???gol pd sprg masa kedua tidak pula menjelma…..tapi aku X kesah….aku puas ati tengok komitmen yg diberikan oleh player2 the Gunners….mereka telah mencuba…namun jika tiada rejeki nak wat lagu guano….

Image

Antara komen menarek dlm yahoo

Harry – arsenal fans had every right to be proud of their team last night they gave it everything and even as a kopite i was willing them to score again, but why did wenger have to spoil it all by whinging at the ref, hes not going to change any decisions after the final whistle.

Muthu – Arsenal played well to make us proud. Even the chances­ is less, we still want arsenal win against Milan. It is­ fantastic to see arsenal scored 3 goal by halftime. Ox­ and walcott injury effect the team play for the last 30­ min . Gervinho game still not up. Same like Chakmah,­ not same as when he arrived when we want him more, If­ he played like this than miyochi will take over his­ place. Miyochi is the best player for Bolton for the­ past 2 games they played. Hope the great run since­ Spurs will be till end of the season. well done­ arsenal.

Abbiati thankful for “lucky” save

AC Milan goalkeeper Christian Abbiati admitted he was lucky to deny Arsenal striker Robin van Persie the goal which would have tied the sides’ Champions League last-16 clash.

Milan went through 4-3 on aggregate after the Gunners won the second leg 3-0 with goals from Laurent Koscielny and Tomas Rosicky and a Van Persie penalty.

The Dutchman was denied a crucial second goal, which would have levelled the tie on aggregate, when he tried to chip Abbiati from close range. The keeper, who was on the ground, stuck out a hand to keep his effort out, and later explained: “My save? I just raised my arm and I was lucky Van Persie tried to chip it.”

He added: “It’s extremely important that we got through to the next round. It was a two-faced round this one. The first was an extraordinary game and then here we almost gifted them the first half.

“They’re good games to be involved in against teams that are used to playing at this level. Maybe in the first half we tried to hold into to possession more than we should have. Then in the second half we were a different team and they were tired. We held onto the ball well and tried to score as well.

“This shows that two legged games are never over until the whistle goes. We should have ended the first game, not 4-0 but five or six.”

Wenger proud of brave Gunners

Arsenal manager Arsene Wenger felt his team restored their pride by beating AC Milan 3-0 at the Emirates Stadium as the Gunners bowed out of the Champions League.

Trailing 4-0 from what Wenger had labelled a “shocking performance” at the San Siro three weeks ago, it was always going to take something special to turn the tie around and progress to the quarter-finals.

Wenger said: “We restored a good performance tonight and we are disappointed because we touched qualification. We had the chances and we didn’t do it, but we were very close.”

He added: “I felt that we suffered a bit in the second half physically because we gave a lot at Liverpool.

“When we tired in midfield we had no options on the bench and the regret I have is there.

“The players put in a faultless performance, with fantastic spirit and you can only congratulate the whole team.”

-Petikan YahooEurosport

 

Advertisements

Fatwa Sesat Fotografi(dipetik dlm FB)

March 3, 2012 Leave a comment

aku copy paste utk rujukan diriku dan uols sekalian

 

Di sini saya nak kongsi beberapa fatwa sesat yg telah saya dengar drpd pelbagai golongan photographer.

 

  1. Jangan guna kitlens utk shoot macro, nanti lens boleh rosak. Kita mesti guna lens macro utk shoot macro

    • Hebat! Lens tu sgt intelligent sampai dia boleh tau kita tgh shoot apa. Gila kentang!
  2. Bila gambar gelap je, naikkan ISO – sifu Bulb

    • Usik la shutter speed & aperture dulu bang. Unless kalau mmg nak efek grain/noise, boleh lah.
  3. Gambar bunga pd dial kamera adalah utk digunakan bila kita masuk hutan – sifu Bulb

    • Gambar bunga tu digunakan kalau kita nak shoot macro atau close up la. Ape plak kena mengena dgn hutan?
  4. Jenama 3rd party (Tamron, Sigma, Tokina) tak bagus, cepat rosak. Gunakan brand yg original utk lens dan flash, baru tahan lama dan gambar lebih lawa- group jurufoto Facebook

    • Dlm group di facebook, group Jurufoto, ada 1 guy ni post, lens sigma dia rosak, dia tanya nak hantar repair kat mana since lens tu dah tamat warranty.
    • Then dgn confident nya ada la mamat lain reply;

      “Lain kali jgn beli 3rd party, cepat rosak. Beli brand yg original, baru la tahan lama”

    • Kalaulah 3rd party brand tu tak bagus dan cpt rosak, camne diorang boleh bertahan lama dlm industri?
    • Guna brand original, gambar lebih lawa? Ha ni sape ajar nih?
    • Setiap brand, coating lain-lain. Lawa tak lawa tu pulak subjektif pd yg melihat.
    • Andaikata saya upload 2 gambar yg sama, tp menggunakan lens yg berbeza, 1 original (Nikkor/Canon) dan 1 lg 3rd party, boleh ke dgn mata kasar anda tu, anda jwb gambar tu diambil guna lens apa? Boleh?
    • Just because anda ada bad experience dgn 3rd party brand pd 1 masa dulu, anda tak boleh buat kesimpulan mcm tu.

       

  5. 14MP compact camera lebih power drpd 10MP DSLR – sifu Bulb

    • Lebih power camne tu? Ce cite ce cite
    • Megapixel utk kamera compact tak boleh di compare dgn DSLR, kerana masing-masing mempunyai saiz sensor yg berbeza.
    • Sepertimana DSLR 12MP APS-C dgn DSLR 12MP Full Frame, walaupun sama-sama 12MP, tp disebabkan full frame mempunyai saiz sensor yg lebih besar, so lebih detail, tak sama dgn APS-C.

       

  6. Makin tinggi megapixel, gambar makin sharp

    • Fatwa ni antara yg terfeymes. Ramai berpendapat semakin tinggi MP, gambar semakin sharp.
    • MP (megapixel) hanya berperanan dlm menentukan saiz gambar.
    • Semakin tnggi MP, semakin besar saiz/resolution gambar tersebut, TAPI semakin besar tak bermakna ia semakin sharp.
    • MP yg tinggi berguna jika anda nak crop gambar tu tanpa nmpk pecah/pixellated.
    • Sharp atau tak, depends pn lens yg digunakan – focal length, bukaan aperture, serta setting dlm kamera utk sharpness.
    • Kalau guna kamera 800MP sekalipun, lps tu guna lens 50mm F1.8 pd aperture f/1.8, soft jugak gambar tu.

       

  7. Pro ramai guna Nikon. Canon tak bagus, sbb dia baru masuk industri kamera

    • Brand war adalah debat yg takkan setel sampai kiamat.
    • Statement yg datang drpd fanboy Nikon. Dia kata dah guna Nikon 10 tahun, sejak zmn filem lagi.
    • Then dia kata ramai pro guna Nikon sbb Canon ni baru je menceburi industri kamera.
    • SERIOUSLY?? Canon baru dlm industri kamera???
    • Ye ke pro byk guna Nikon? Semua brand sama-sama fight la. Statistik mana yg tunjuk pro byk guna Nikon, meh kasi tunjuk sama saya.

       

       

  8. Lens prime 35mm F2.8 ketinggalan zaman, tak bagus. Skrg org gunakan kitlens 18-55 – sifu Bulb

    • 35mm F2.8 tak bagus? Hoih, tu antara wide lens terhebat masa zaman full-frame analog, dgn hasil yg sgt sharp dan distortion yg sgt minimal.
    • Lps tu, bila kita nak compare something, biar ada genre. Bagus/tak bagus dari segi apa, bukan main belasah je ckp bagus/tak bagus.
    • Contoh – Lens 300mm F2.8 bagus utk sport, tp tak bagus utk shoot indoor wedding

       

       

  9. Shutter speed memainkan peranan dlm penghasilan bokeh

    • Apa plak kena mengena dgn shutter speed nih?
    • Bokeh ialah hasil drpd DOF yg sempit, yg mana disebabkan oleh aperture.

       

       

  10. Kalau lens tu takde VR/IS, gambar confirm blur sbb gegar

    • Kalau mcm tu, org-org lama yg guna lens without VR/IS tu semua gambar gegar la?
    • VR/IS tu mechanism utk MENGURANGKAN risiko gegaran, bkn MENGHILANGKAN

       

       

  11. Kamera akan cpt rosak kalau selalu tukar lens

    • Kalau fatwa ni betul, dah lama dah kamera saya jahanam.
    • Kalau kita ni jenis yg gelojoh, jgn kata tukar lens, masa tukar bateri atau memori kad tu pn boleh menyebabkan kamera rosak.

       

  12. Org yg gantung DSLR kat leher tu nmpk cool!

    • Premis 1: Wujud kaum Hawa yg suka tgk photographer.
    • Premis 2: Kaum Adam sukakan kaum Hawa.
    • Kesimpulan: Maka wujudlah kaum Adam yg beli DSLR semata-mata utk menampakkan diri mereka tu photographer supaya disukai oleh kaum Hawa.

       

      PS – aku selalu gak gantung DSLR, takde gurl approach pun 😦

       

       

  13. “Gambar saya tak lawa sbb original, tak edit”

    • Biasa jwpn ni diberi oleh budak baru yg tak reti edit dan gambar tak lawa.
    • Bila org kritik/komen skit, ha tu lah jwpnnya.
    • Persoalannya, kalau edit, confirm lawa ke gambar tu?

       

       

  14. Kalau guna DSLR, gambar confirm cun!

    • Means in contrary, kalau guna kamera selain DSLR, gambar confirm tak cun la?
    • SKILL + KNOWLEDGE la bang. Sendiri mau ingat.

       

       

  15. Penggunaan filter dpt menghalang penumbuhan fungus

    • Filter – efek (CPL, ND, Color Filter), melindungi elemen hadapan lens
    • Fungus – tumbuh disebabkan kelembapan yg tinggi
    • So, mcm mana plak penumbuhan fungus yg disebabkan oleh kelembapan tu boleh dihalang dgn memakai filter yg tujuannya takde kena mengena langsung dgn kelembapan?

       

       

  16. Bokeh itu BULB – sifu bulb

    • Aku – “Bokeh tu ape eh?”
    • Sifu bulb – “Bokeh? Oh, ni bokeh” (sambil menunjukkan setting shutter speed BULB pd kamera beliau)
    • Aku – “Erk? Ye ke? Mcm langsung takde kaitan je”
    • Sifu Bulb – “Betul la bokeh tu bulb. Aku tak tau la fakulti kau ajar guna term apa, tp fakulti aku guna bulb”

       

       

  17. Kamera akan cepat rosak kalau selalu guna format RAW

    • Ni pun takleh blah gak. Meh saya story skit mcm mana penghasilan gambar itu berlaku, dari saat anda menekan shutter sampailah gambar tu disimpan dlm memori kad. Jika saya salah, tolong betulkan.

       

    • Setiap kali gambar diambil, originally formatnya adalah RAW (tanpa sebarang pemprosesan)
    • Kemudian, kamera akan check setting kita, sama ada kita pilih RAW atau JPEG
    • Jika kita pilih format RAW, maka gambar RAW itu tak akan diproses apa-apa, terus disimpan dlm m.kad
    • Jika kita pilih format JPEG, gambar RAW kita td akan dimasak mengikut ‘ramuan’ megapixel, sharpness, contrast, saturation etc etc, then disimpan dlm format JPEG di dlm m.kad
    • So technically, setiap snap, jadi ke tak jadi, OE ke UE, blur ke sharp, adalah RAW.
    • Dan dari RAW lah ia jadi JPEG. Bahan mentah (RAW) mesti wujud dulu, barulah ada makanannya (JPEG).

       

    • Kalaulah fatwa ni betul, means mmg kamera kita confirm akan rosaklah!

       

       

  18. Gambar Canon lebih sharp drpd Nikon (salah 1 drpd cabang Brand War)

     

    Awak, awak guna Canon & prime 50mm, lepas tu compare sharpness dgn Nikon & kitlens 1855, hilang akal ke apa?

     

    Plus, berapa sharp ko nak? Sampai luka mata tgk gambar ke?

     

    Dah teracun dgn Canon punya ‘sharpness’, dia pun jumpshiplah ke canon.

    Lepas tu bising gambar tak sharp mcm member, sbb guna kitlens je.

     

    Lain kali kalau nak compare, sama-sama la body APS-C/FX, guna lens yg sama, baru fight.

     

    Kalau korang masih nak fight mana bagus antara Nikon ke Canon ke kamera enset ke ape ke, lantak koranglah.

     

    Kami photographer yg bertauliah ni kerja kami senang je – we let our pictures do the talking.

     

     

  19. Lens 70-200 F2.8 lebih sharp drpd kitlens 18-55

     

    Ok, first of all, its a stupid comparison.

     

    Kitlens ialah antara lens termurah dan termudah yg kita dpt masa beli DSLR.

    While lens 70-200 F2.8 pulak adalah portrait/wildlife/sport lens yg berharga at least RM4000 (3rd party) dan RM6000 ke atas (original manufacturer).

     

    Range pulak tak sama: 1855 covers landscape and mid-range zoom, 70-200 pulak cover telephoto zoom.

     

    So, kedua-dua lens ni mmg tak boleh nak dicompare, sbb range, kegunaan, harga, semua tak sama langsung.

     

    2nd, komen ni berlaku pd gambar landscape. Bukan niat nak mengutuk mereka yg ada lens 70-200, tapi kalau korang rasa betul-betul hebat sgt dgn lens yg besar bagak tu, mai kita outing landscape, aku bwk kitlens, kau bwk 70-200, ok?

     

    Duh, kalau ye pun nak kutuk kitlens, compare la dgn lens yg sama range, mcm Tamron 17-50mm F2.8 ke, Sigma 18-50mm F2.8 ke. Ada pergi compare senapang gajah dgn pistol air.

     

    Tambahan: majority gambar aku diambil guna kitlens. Kalau korang rasa kitlens tak sharp, tu bkn salah kitlens, tu salah diri sendiri yg masih belum mahir dlm asas photography. Jgn asyik nak salahkan tools je. Practice makes perfect.

     

     

  20. Mode BULB boleh merosakkan lens

     

    A’ah, especially jika lens tu tiada VR/IS, dan itu wide lens, ia akan cpt rosak jika mode Bulb digunakan.

     

    WAKLUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!

     

    Dey, bulb tu shutter speed dlm body kamera. Apehal boleh kasi lens rosak lak?

    If sensor rosak tu mcm logik la sikit, sbb jika mode Bulb tu lama sgt, sensor boleh jadi terlalu panas, tapi kemungkinan ini sgt jarang berlaku.

     

     

  21. Guna ISO tinggi boleh buat kamera rosak

     

    Ish, semua benda boleh buat kamera rosak. Jgn main kamera lah!

     

Ni website dia : http://ejadfotopoyo.blogspot.com

Categories: Fotografi